Поиск по блогу

Translate

01.07.2013

Най Каном Том, людина легенда


Муай Тай як древній спорт має безліч героїв. Один з них Най Кханом Том - це ім'я знає кожна тайська дитина і згадується воно фактично в будь-якому виданні присвяченому тайського боксу Муай Тай. Легенда свідчить, що в 1774 році ця людина під час війни з Бірмою був узятий в полон. Після перемоги король Бірми Мангра покинув свої столицю і приїхав в Рангун, нинішньої столиці з тим щоб провести релігійну церемонію і святкування які тривали сім днів у тому числі і бої. Бірманці як і будь-який народ мали свою бойову системи яка називалася Парму, система абсолютно не схожа на Муай Тай. Парма сильно здавала по своє техніці, по скільки на відміну від тайських бійців не особливо використовувала коліна, лікті. У той час як тайці працювали цими частинами тіла не гірше ніж кулаками.

Один з наближених сановників короля Мангра запропонував влаштувати турнір. Для першого поєдинку вибрали найкращого бірманського майстра з полоненим тайцем. Най Кханом Том для цього бою був обраний не випадково, з усіх тайських борців він вважався дуже прославленим в мистецтві Муай Тай. Різниця між тими боями і нинішніми була колосальна в той час не було хронометристів, раундів за місце рукавичок бійці використовували конопляні мотузки які хоч як то рятували кисті рук. Бій проходив не так на рингу а в буквальному сенсі на арені яку оточували обладунки бірманського двору, ще не остиглі від недавньої перемоги.

Між бірманські стилем і муай тай були суттєві відмінності. Якщо тайці билися в пов'язках на стегнах зав'язаних ззаду на вузол які вільно дозволяли працювати ліктями і ногами то бірманці були одягнені в довгі традиційні костюми вони повільно пританцьовували навколо супротивника вичікуючи і стежачи за ним. Єдиний плюс бірманців був у тому, що вони прекрасно володіли кулаками, але не ногами і колінами.

Перш ніж почався бій, тайський воїн Най Кханом Том пустився в дивний танець навколо свого супротивника, танець називався "Рам Муай" який призначається для підготовки до сутички і одночасно, для вираження поваги до супротивника. Бій був миттєвий, але бірманська сановник не зарахував перемогу заявивши, що таєць Виграїв бій тим, що ввів в оману бійця своїм танцем. Тайцу довелося битися ще з десятьма бірмскімі представниками, за іншими джерелами з одинадцятьма яких він одалел одного за іншим. Бірмскій король був настільки вражений цим видовищем, що подарував військовополоненому свободу і запропонував на вибір нагороду гроші або прекрасних дівчат. Най Кханом Том без сумнівів вибрав останнє, оскільки вважав, що гроші знайти набагато простіше, після чого його відпустили додому. Для тайського народу ця легенда стала втіленням найяскравіших особливостей Муай Тай: готовність вийти в нерівний бій, нездоланне прагнення виграти. Але перш за все прославився боєць Най Кханом Том став символом віри тайців в національне бойове мистецтво, віру в його НЕ нищівним!

Тепер щороку, 17 березня тайська народ славить легендарного бійця Муай Тай Най Кханом Тома. Цю ніч називають "Боксерська Ніч" і присвячена вона виключно цьому бійцеві мистецтву і мужності.

Муай Тай дуже довго розвивався як жорсткий прикладної стиль рукопашного бою в тайської армії, люди які ним володіли з успіхом продовжували бій навіть позбувшись зброї. Таким прикладом служить історія війна Прая Пічай якого називали "Зламаний Меч". Коли він бився у війську П'ячен Таксіна проти бірманських загарбників, він бився з такою силою і так люто, що його меч зламався навпіл і він продовжив бій ліктями, кулаками і колінами і тільки завдяки своїй майстерності він вийшов з бій живий і неушкоджений. Ось така надихаюча історія.

Комментариев нет:

Отправить комментарий