Поиск по блогу

Translate

01.07.2013

Хронологія Муай Тай, частина II

Муай Тай в часи правління короля Прачао Суа (1697-1709 рр.)

Король Прачао Суа, який був також відомий під прізвиськом Король Тигр, а також Кхун Луан Сорасак, дуже любив Муай Тай. Одного разу одягнувшись в цивільну форму, він відправився в район, який називався Тамбол Талад-Гуад, разом з чотирма королівськими стражниками. Там він взяв участь у боксерському турнірі. Організатор боїв не впізнав короля, він знав тільки що цей боєць прийшов з Аюттхаи. Організатор турніру дозволив королю битися проти дуже сильних боксерів з міста Уісетчаічан. Їхні імена були наступні: Наи Клан Мадтай («Смертельні кулаки»), Наи Йай Мадлек («Залізні кулаки») і Наи Лек Маднак («Жорсткі кулаки»). Король Тигр виграв всі три сутички, впевнено перемігши своїх супротивників.

Оскільки король Прачао Суа був відмінним бійцем, він навчав мистецтву Муай Тай своїх двох синів: принца Петча і принца порно. Також він викладав їм мистецтво володіння мечем і боротьбу.

Протягом раннього періоду Аюттхая був заснований Королівський Боксерський Департамент. Головною метою цієї організації був пошук молодих і талановитих боксерів, які б могли взяти участь в турнірах під час різних уявлень при королівському дворі. Кращі бійці були відібрані для королівського турніру, який називався Тані Лір («Відбір варти»). Вибрані були у відповіді за безпеку королівського палацу і самого короля, завжди. Саме ці бійці ставали в майбутньому майстрами Муай Тай і Крабі крабонг, які згодом навчали військовій науці солдатів і високородних принців.

У більш пізній період Аюттхая, після того, як Сіам зазнав другої поразки у війні проти Бірми (1767) ходила легенда про одного боксера - Нає Каномтоме.

Наи Каномтом

Наи Каномтом був військовополоненим, схопленим бірманцями, коли провінція Аюттхая була захоплена вдруге, в 1767 році. У 1774 році, король Бірми, Ангва, хотів влаштувати свято Великої Пагоди в Рангуні. Поєдинки боксерів були включені в програму свята. Кращих тайських боксерів викликали на бій проти бірманських бійців. 17 березня 1774, Наи Каномтом воював і переміг десяток бірманських боксерів, причому бої проходили без перерви, один за іншим. Це був перший випадок в історії, коли Муай Тай було використано в змаганнях за межами Таїланду. За свої заслуги Наи Каномтом був удостоєний титулу «Батько Муай Тай», або «Відкривач Муай Тай». З того часу, 17 березня прийнято вважати Днем Муай Тай.

У хронології Муай Тай на цих подіях закінчується історія тайського боксу, пов'язана з періодом Крунгсрі Аюттхая.

Муай Тай в період Тхонбурі

Період Тхонбурі тривав з 1767 по 1781 рр.. Для Таїланду це був час відродження після відновлення миру в королівстві. Практики Муай Тай відточували своє мистецтво протягом воєнних конфліктів і під час проходження армійської служби. Змагання боксерів тих часів представляли собою протистояння бійців різних тренувальних таборів, як правило, з різних куточків країни. До сьогоднішніх днів не дійшли небудь докази існування правил змагань таких турнірів. Вважається, що тоді боксери билися без будь-якої встановленої системи правил і набору очок. Боксери билися на помості до тих пір, поки один з них не падав без свідомості або здавався. Тільки в такому випадку можна було визначити очевидного переможця. Бої проходили на майданчиках під відкритим небом, найчастіше це були території монастирів, або храмові квартали. Боксери обмотували свої кулаки і зап'ястя мотузками, на голову одягали ритуальну пов'язку (монгкон), а на праву руку - священний амулет у вигляді пов'язки (папрачіят).

Муай Тай в період Раттанакосін

Перша епоха цього періоду охоплює часи від правління короля Рами I до переходу влади до короля Рамі IV (1782-1868 рр.). У цей час Муай Тай вже був визнаний національним бойовим мистецтвом, а поєдинки тайських боксерів стали невід'ємною частиною будь-якого великого народного фестивалю.

З часом, стало очевидно, що правила і регламент проведення поєдинків просто необхідні, особливо це стосувалося тривалості раундів. З часом було розроблено унікальний метод хронометражу. Для відліку часу використовувалася шкаралупа кокосового горіха, з проробленим у ній отвором, яка занурювалася в чан з водою. Коли шкаралупа намокала і повністю тонула під водою, удар барабана сигналізував закінчення раунду. Тим не менш, не існувало фіксованого ліміту кількості самих раундів. Боксери билися до тих пір, поки не був визначений абсолютний переможець, або поки один з бійців не оголошував про свою здачу.

Муай Тай в період правління короля Рами I

Пра Путтха Йорді Фа Чула Локке Великий (1782-1809)

Король Рама I був прекрасним боксером. Він навчався мистецтву Муай Тай з раннього дитинства. Він займався самозабутньо і з цікавістю спостерігав за всіма боксерськими турнірами. У 1788 році два брата іноземця, які подорожували по всьому світу, торгуючи різними товарами, прибутку до Бангкока. Молодший з братів виявився непоганим боксером, на рахунку якого вже були часті перемоги в турнірах в інших країнах. Він висловив Пра Я Пра Кланг бажання битися за який-небудь приз з тайським боксером. Ця інформація дійшла до короля Рами I. Після деякого наради з Пра Раджем Вангбоворном, керівником Королівського Боксерської Департаменту, король виділив для цього поєдинку грошовий приз у розмірі п'ятдесяти Чанг (приблизно 4 тисячі батів).

Комментариев нет:

Отправить комментарий