Поиск по блогу

Translate

01.07.2013

Коротка історична ремарка

Історія Муай Тай туманна і загадкова. Сьогодні більшість фактів покоїться під товстим шаром пилу легенд, вигадок і всіляких містифікацій. У цій статті зібрані деякі відомості за хронологією розвитку тайського боксу, а також матеріали за традицією, культурі, огляду технічного арсеналу і деяких інших особливостей цього бойового мистецтва. Дані наведено з різних джерел, щоб читач зміг самостійно проаналізувати їх взаємну відповідність.

Отже, більшість джерел вказують, що перші згадки про Муай Тай з'явилися ще в епоху царства Сукхотаї (древнє царство на території сучасного Таїланду зі столицею в місті Сукхотаї - อาณาจักร สุโขทัย). Старовинні настінні написи Сукхотайского періоду свідчать, що в ті часи місцеве населення часто брало участь у кривавих збройних сутичках з сусідніми державами.

В армії солдат навчали методам ведення бою з мечем і списом, а також техніці використання власного тіла, як зброї, в рукопашних ситуаціях "один на один". Для цього були розроблені спеціальні техніки нанесення ударів руками, ногами, ліктями, колінами, головою, техніки виведення з рівноваги, кидків, захоплень, больових прийомів і задушливих.

Потім був період Аюттайя. Епоха активного протистояння Таїланду бірманські і камбоджійським окупантам. Цей час є дуже важливою сходинкою у розвитку Муай Тай. Відточують роками народне бойове мистецтво знову отримало можливість самоперевірки в боях на смерть. Таким способоам викрістоваллізіровалась техніка та методи, почалася нова історія.

З цього часу тайський бокс продовжував активно розвиватися і набирав все більшої популярності, як серед простого люду, так і серед представників королівської знаті. Кілька поколінь охоронців палацових покоїв королів Таїланду навіть змогли розробити свій напрямок Муай Тай, що відрізняється витонченим технічним арсеналом і перевіреними в безлічі поєдинків методами знищення ворога.

На сьогоднішній день Муай Тай представляє з себе повністю самодостатню систему.

Існує два напрямки - спортивне і традиційне. Останнє включає всебя цілий конгломерат стилів, нині вироджуються. Старі стилі Муай Тай називають Муай Боран, тобто буквально "Старий бокс". Під це поняття підпадають всі традиційні школи тайського боксу, такі як Чайя, Корат, Лопбурі та інші.

Спортивний напрямок найбільш популярно, так як адаптоване під звичаї сучасної тайської молоді, орієнтованої на захід і не цікавиться історичними пережитками рідної країни. Лише деякі ентузіасти сьогодні продовжують вивчати і практикувати традиційні стилі Муай Тай.

В останні роки, великий інтерес до Муай Боран проявляють іноземці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий