Поиск по блогу

Translate

03.07.2013

Розвиток сили м'язів, основа.

Що стосується тренування силових показників на невелику кількість повторень (1-6), то тут основну роль буде грати запас креатинфосфату в м'язах, який забезпечує нам вибухову силу м'язів. Постійне тренування цієї функції, природно, дає свої плоди. Такий тип тренінгу, як правило, полягає в тренуванні на невелику кількість повторень (2-6). Я зараз говорю саме про показники в декількох повтореннях. Є й програми на силу, в яких силовий показник збільшують у великій кількості повторень (6-8).

І так, тут збільшення сили м'язів визначається 3 основними факторами: гіпертрофія міофібрил (м'язових ниток, за рахунок яких відбувається скорочення), збільшенням запасу креатинфосфату в м'язах і тренуванням зв'язок, але про них пізніше.
Розвиток сили м'язів і гіпертрофія міофібрил.

Тобто, при тренінгу, скажімо, на 6 повторень, ми створюємо мікротравми, які викликають не тільки силу, але і ріст м'язів. Що ж робити в тому випадку, коли ми хочемо домогтися високого силового результату без збільшення у вазі?

Є безліч різних прийомів, типу негативних повторень, статики і так далі. Але, зазвичай вони використовуються в стислих рамках, де повторень не більше 4. Для мікротравми (розриву міофібрільного містка) нам необхідно вичерпати запаси креатинфосфату до тих пір, поки енергія, вироблена за допомогою гліколізу та окислення, що не стане дорівнює енергії, необхідної для тієї роботи, яку ви здійснюєте. Але, логічно припустити, що мікротравма станеться і після 2 повторень. Але це не зовсім так. Справа в тому, що енергія витрачається швидко, але відмова відбувається через зниження сили волокон через дефіцит концентрації АТФ та накопичення в крові продуктів метаболізму до вичерпання запасів креатинфосфату. За цим, мікротравми не відбувається. Виходить, що ми просто так витрачаємо сили, але це не вірно. Ми найпотужнішим чином тренуємо зв'язки.

Розвиток сили м'язів і тренування зв'язок.

Збільшення сили м'язів відбувається не тільки в результаті гіпертрофії, але і за рахунок тренування зв'язок. Ви ніколи не чули історій про те, як жінка збивала бика на ходу або піднімала бетонну плиту, щоб врятувати свою дитину? Упевнений, що чули. І, вам ніколи не спадало на думку, чому новачки так швидко прогресують в силі, пару тижнів тому прийшовши в тренажерний зал? Від частини, в цьому "винні" зв'язки.

Вся справа в тому, що організм - це дуже розумний і незвичайно потужний біологічний організм, який постійно контролює всі наші рухи. Що ж відбувається зі зв'язками, коли ви вперше прийшли в зал? Ви ледве тиснете гриф не тому що у вас не вистачає сили м'язів, а тому що мозок не дає вам вичавити більше із за непідготовленості зв'язок. Це звичайний захисний механізм. Природно, коли ви позаймались тиждень-два-три, ваші зв'язки по-тихоньку починають пристосовуватися до навантаження і організм включає в роботу більше м'язових волокон, не боячись їх порвати. Те ж саме відбувається і з суглобами. І ця функція розвитку сили м'язів теж піддається тренуванню. Сильні зв'язки і суглоби = велику вагу. Тренуючись на 2 повторення ми якраз і займаємося розвитком цієї функції. Всі ці "дожіми" в жимі лежачи і полуприседи якраз і спрямовані на цей процес. У цьому випадку ми збільшуємо силу м'язів, але не набираємо м'язову масу.

Повернемося до наших жінок, які збивають головою бетонні плити, тобто биків. Це насправді не фантастика, а зняття обмеження з "системи безпеки" організму, який в екстремальній ситуації готовий пожертвувати зв'язками і суглобами заради порятунку потомства або тим більше себе самого. Тут то ми і розуміємо, скільки насправді можемо потиснути лежачи без "обмежувача", якщо підліток від страху перестрибує триметровий паркан. Знаєте, я б хотів так злякатися на чемпіонаті світу з жиму лежачи, наприклад.

Комментариев нет:

Отправить комментарий