Поиск по блогу

Translate

01.07.2013

Хронологія Муай Тай, частина III

Муай Тай в період правління короля Рами I

Пра Путтха Йорді Фа Чула Локке Великий (1782-1809 рр.)

Пра Радж Вангбоворн вибрав для поєдинку з іноземцем хорошого боксера на ім'я Муен Хан. Бій було вирішено провести за Храмом Смарагдового Будди, біля королівського палацу. Храмова площа становила приблизно двадцять квадратних метрів. У цьому місці також була зручна спостережна зона. Було вирішено не оцінювати поєдинок за очками. Таким чином виграти бій отримував можливість тільки абсолютний переможець за своїм явною перевагою.

Перед початком поєдинку Муен Хана добре змастили сильної трав'яний маззю. Традиційні ритуальні амулети, які були надіті на його плечі, він зняв і передав своєму другові, коли вийшов на ринг.

Коли почався поєдинок, всім стало очевидно, що іноземний боксер значно важче, вище і фізично сильніше Муен Хана.

Коли іноземець зміг підібратися до тайському боксеру ближче, він спробував застосувати техніку боротьби для того щоб зламати Муен Хану шию і ключицю. Щоб протистояти цій небезпечній тактиці Муен Хан спробував використовувати свої потужні удари ногами і стопорящую стусани. Він спробував взяти хід поєдинку під свій контроль, і тому використовував швидкісну роботу ніг, завдаючи ударів з блискавичною швидкістю. Зрештою, іноземець почав помітно здавати позиції. По ньому було видно, що він втомився, і здавалося ось-ось готовий програти. Щоб запобігти поразки, старший брат іноземного бійця вистрибнув на ринг. Цей вчинок викликав велике обурення з боку глядачів, які спостерігали за боєм. Почалася сильна бійка, в ході якої багато іноземців отримали сильні пошкодження. Після того як обидва брати одужали після жорстокої бійки вони були змушені покинути територію Таїланду.

Муай Тай в період правління короля Рами II

Король Пра Будда Лерт Ла Напа-Лаі (1809-1824 рр.)

Будучи зовсім молодим, король активно вивчав Муай Тай, самозабутньо тренуючись в центрі Банг Ва Йаі (Ват Ракангкосітарам), під керівництвом знаменитого майстра тайського боксу та військового генерала Сомдета Праванарата (Тонг Юоу). У віці шістнадцяти років він ще більше заглибився у вивчення Муай Тай в тренувальному Департаменті Муай Тай. Він змінив назву цього виду спорту, з Рам Мад Рам Муай на Муай Тай.

Муай Тай в період правління короля Рами III

Король Пра Нангклао (1824-1851 рр.)

Король Рама III так само вивчав мистецтво Муай Тай в тренувальному Департаменті Муай Тай. За часів його правління серед тайських хлопчаків дуже поширилася мода на Муай Тай. Багато з них вивчали тайський бокс і мистецтво володіння мечем Кхун Йін Моє. Популярність Кхун Йін Мо пов'язана з повстанням жінок проти солдатів принца Анувонга з В'єнтьяна (Лаос), який атакував місто Корат.

Муай Тай в період правління короля Рами IV

Король Чомклао (1851-1868 рр.)

Будучи ще маленьким хлопчиком, король Рама IV дуже любив одягатися як боксер, приміряючи на себе традиційну бійцівську одяг. Крім свого захоплення тайським боксом він також любив техніку роботи з мечем і довгим жердиною.

Дуже часто він брав участь у боксерських поєдинках, а також у дуелях на мечах і жердинах, під час проведення фестивалів на храмовій площі Монастиря Смарагдового Будди. У ці часи в Таїланді стали помічати прогресуючий рівень зростання західного спорту і масової культури, але не дивлячись на це, Муай Тай по раніше був яскравим символом таїландської народної культури.

Муай Тай в період правління короля Рами V

Король Чулачомклао (1868-1910 рр.)

Король Рама V як і його попередники вивчав тайський бокс в тренувальному Департаменті Муай Тай під керівництвом майстра Луанг Пола Йотануйокі.

Король дуже любив Муай Тай. Він тренувався самозабутньо і обожнював спостерігати за боксерськими турнірами. Час від часу він викликав кращих бійців з числа королівської гвардії для того, щоб битися з ними в дружньому поєдинку. У таких турнірах Рама V відбирав людей, які згодом входили до штату особистої охорони короля. Король Рама V з самого початку визнавав безперечну цінність Муай Тай. З метою більшої популяризації тайського боксу як національного виду спорту, король почав проводити великі боксерські турніри. Він сприяв відкриттю по всій країні Муай Луанг - королівських тренувальних центрів з навчання тайського боксу молоді. Ці центри згодом організовували і проводили турніри з Муай Тай. Головне управління розсилало всім відділенням Муай Луанг запрошення на боксерські турніри, фестивалі та інші заходи. Переможців таких чемпіонатів представляли Його Величності і присуджували звання «Муен», що означало «офіцер першого рангу».

У 1887 році король Рама V заснував Освітній Департамент. Муай Тай входив в програму загального навчального плану і був частиною фізичного виховання у викладацькому тренінговому центрі, а також у Королівській Військовій Кадетському Школі Прачуфачомктао. Цей період історики вважають справжнім золотим століттям в історії розвитку та становлення Муай Тай.

Наступна епоха розвитку тайського боксу припадає на час правління Короля Рами VI (короля Ананддхамахідола), в період з 1934 по 1946 рік.

Комментариев нет:

Отправить комментарий