Поиск по блогу

Translate

01.07.2013

Хронологія Муай Тай, частина IV

Муай Тай в період правління короля Рами VI

Король Монгкхут Клао Чао Ю Хуа (1910-1925 рр.)

Під час цього періоду Таїланд був залучений в Першу світову війну. Тайська армія знаходилася у Франції під керівництвом генерала Прайя Дхепасадіна. Цей воєначальник дуже любив Муай Тай, як і більшість його попередників. Він організовував бої тайбоксера щоб розважити європейських військовослужбовців і простих мирян. Людям дуже сподобалися поєдинки, завдяки чому в Європі зародився великий інтерес до Муай Тай.

У 1921 році, після війни, перший справжній боксерський стадіон-арена був побудований на футбольному полі, розташованому на території школи Суан Кхулаб. Пізніше, цей стадіон так і назвали «Боксерський стадіон Суан Кхулаб». На початку глядачі просто стояли або сиділи безпосередньо навколо рингу. Загальна площа рингу становила двадцять шість квадратних метрів. Боксери перемотували свої руки бавовняними мотузками, носили пов'язку навколо голови - монгкон, на руку (район плечової кістки) надягав ритуальний амулет - папрачіят. Бійці виходили на поміст в шортах із спеціальними захисними черепашками, а талії боксерів були обмотані поясами, зробленими з довгого шматка тканини. На них не було ні майок, ні взуття. Рефері повинен був бути одягненим в стару тайську (класичну) парадну форму з королівською білою сорочкою і білими шкарпетками.

Цей період знаменний одним великим поєдинком, який відбувся між п'ятдесятилітнім Муен Мад Маном і двадцятидворічний Наи Понг Прабсабодом, які прийшли з плато Корат. Молодий боєць бився через помсту за свого батька, який загинув у сутичці з Муен Мад Манном, яка мала місце на похоронах кхун Марупонгсіріпата. Через дві хвилини напруженого поєдинку, Муен Мад Манн був нокаутований Наи понгу. Глядачі були захоплені результатом поєдинку і технікою молодого бійця. Деякі буквально збожеволівши від захвату кинулися вітати Наи Понга. Утворилася сильна тиснява і штовханина. Перш ніж ситуація нормалізувалася, пройшов деякий час, так як хвилювання глядачів було занадто велике. Ця пригода перетворилося на справжню проблему, через що для її вирішення був організований невеликий комітет.

Зрештою, було вирішено, що ринг повинен бути розташований на висоті чотирьох стоп над поверхнею землі. Підлогу рингу повинен був бути покритий з'єднаними між собою трав'яними матами, а периметр помосту має бути оточений і позначений дюймової мотузкою.

Для кожного з боксерів, які виходили на ринг, повинно було бути виділено особливий простір біля кута рингу. Було прийнято рішення про встановленій формі одягу рефері. Крім того, було введено посаду так званого таймкіпера, людини з двома годинами, який контролював хронометраж поєдинків.

Барабан тепер стали застосовувати для оповіщення початку раунду. Також було встановлено ліміт поєдинку: одинадцять раундів по три хвилини кожен.

Бійці повинні були припиняти атакуючі дії на першу ж вимогу рефері. Була введена заборона на укуси і атаку супротивника, під час його падіння. Коли один з бійців опинявся на землі, його опонент тепер повинен був відправлятися в нейтральний кут. Музика під час поєдинків виконувалася справжнім живим оркестром - Муен Самак Сіангпрачіт.

Муай Тай в період правління короля Рами VII

Король Пок Клаочао Ю Хуа (1925-1934 рр.)

Генерал Дхепасадін побудував боксерський стадіон, якому дали назву Лак Муанг в Тачанге (містечко поруч із сучасним Національним театром). Тут, мотузка, яка була протягнута по периметру рингу, була значно товщі і міцніше. Поєдинки проходили на постійній основі.

У 1929 році урядом було підготовлено розпорядження, яке зобов'язувало всіх боксерів, які беруть участь у поєдинках, надягати боксерські рукавички. Використання боксерських рукавиць було запозичене тайцями у філіппінських боксерів, які приїжджали до Таїланду на міжнародні турніри з боксу.

Розпорядженням про обов'язкове використання боксерських рукавичок під час поєдинків передував трагічний і фатальний випадок, коли Наи Паї Ліангпрасерт з Та Сао (провінція Уттарадіт), убив на рингу свого супротивника - Наи Джіа Какамена. Їх поєдинок проходив за правилами Муай Кад Чук. Відповідно до регламенту правил проведення таких боїв, руки боксерів просто обмотувалися бавовняними клаптями.

У листопаді 1929 року, Чао Кхун Кататорабодее перший організував боксерський бій паралельно з іншими святами та фестивалями у розважальному секторі Люмпінійского парку. Він проводив відбір кращих боксерів, які проводили поєдинки щосуботи. Будучи світським і освіченою людиною, він побудував боксерський ринг у відповідності з міжнародними стандартами: три мотузки по периметру і полотняний поміст. У цьому рингу був червоний і синій кути. Контроль за поєдинком здійснювався двома суддями і одним рефері, який стежив за поєдинком у ринзі. Саме тут вперше замість барабана для оповіщення про початок раунду стали використовувати гонг.

У рамках святкування передодня Нового року, в 1929 році відбувся боксерський матч, в якому зійшлися Самарн Ділоуілас і Дез Пупінае. Поєдинок цих двох бійців передував головного бою між Наи Аір Муангдее і Наи Сууан Ніуасауатом. Наи Аір Муангдее був першим представником Муай Тай, який використовував у бою залізну захисну черепашку на пах. З того часу цей вид екіпіровки став дуже популярним.

Комментариев нет:

Отправить комментарий